Fascia is het bindweefsel wat heel
het lichaam met elkaar verbindt

Fasciatherapie

Fasciatherapie is een manuele therapie die werd ontwikkeld vanuit de osteopathie. De fasciatherapie werkt in op alle structuren van het lichaam (bot, spieren, gewrichten, organen) en meer specifiek op de “fascia”. Dit is het bindweefsel wat heel het lichaam met elkaar verbindt.

De fascia’s hebben verschillende functies: het is de plaats waar voedingsstoffen voor het lichaam uitgewisseld worden. Ze staan eveneens garant voor een goede zenuwgeleiding en spelen een rol in het hormonale- en afweersysteem. Het ononderbroken karakter van de fascia’s draagt bij aan de eenheid van het lichaam, maar verklaart eveneens waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam op afstand andere problemen kan doen ontstaan.

De fascia’s zijn zeer gevoelig voor alle vormen van fysieke, psychische of biologische agressie. Tijdens een stresssituatie verkrampt de fascia zich. De fascia kan zich weliswaar herstellen maar vaak blijven de spanningen aanwezig en verstoren daarbij het algemene evenwicht van het lichaam. Fysieke, psychische of biologische trauma’s blijven daardoor aanwezig in het lichaam en vormen de basis voor een kwetsbaarheid die ten grondslag kan liggen aan andere aandoeningen In alle fascia’s is een nauwelijks waarneembare beweging of vitaliteit aanwezig.

Een behandeling van een fasciatherapeutDoor training leert de fasciatherapeut deze beweging waar te nemen. Hij maakt gebruik van deze beweging om in het lichaam spanningen en blokkades op te heffen en het lichaam weer in balans te brengen. Zeer bijzonder aan deze methode is het feit, dat er een actieve medewerking van de persoon gevraagd wordt. Door de geconcentreerde aandacht wordt de subtiele beweging zelf waargenomen waardoor het lichaamsgevoel verbeterd, alsook het contact met zichzelf. Fasciatherapie is een manuele therapie die de zelfregulerende krachten van het organisme aanspreekt. U leert om een actieve rol te spelen in Uw genezing, zowel op lichamelijk als op psycho-emotioneel niveau.

Sensoriële osteopathie

Fasciatherapie 
wordt ook wel sensoriële osteopathie genoemd